A régi időkben a csokoládéra hangulatjavító afrodiziákumként és a gazdagság szimbólumaként tekintettek, amit csak a tehetős emberek engedhettek meg maguknak. Az istenek eledeleként tartották számon számtalan jótékony hatása miatt, emellett kezdett elterjedni a rossz híre is, mely szerint magas a zsírtartalma.

Ma már rengetegféle csokoládé létezik. A cukor és tej tartalmú készítmények, amelyek a legfogyasztottabbak manapság, nem igazán fognak bármit is javítani az egészségünkön és a jókedvünkön. Viszont egy legalább 70%-os kakaótartalmú étcsokoládénak már számos, tudósok által is alátámasztott jótékony hatása van. Segíti az agy és a szív megfelelő működését és megvédi a bőrt az UV sugárzás által okozott károsodástól is.

étcsokoládé

Összeszedtünk néhány bebizonyított tényt, hogy miért is kényeztessük magunkat ezzel a keserű és egyben édes finomsággal még gyakrabban, mint eddig.

1. Tele van hasznos tápanyaggal

A magas kakaó tartalmú étcsokoládé jó forrása lehet az egészséges zsíroknak, rostnak, vasnak, magnéziumnak, mangánnak, cinknek, foszfornak és még számos növényi tápanyagnak. Bár a mértékletesség a kulcs, mivel ezek a tápanyagok sok kalóriával és kisebb mennyiségű cukorral is társulnak.

2. Magas az antioxidáns tartalma

A kakaó nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat. Az antioxidáns kapacitási táblázatban a nyers kakaó a lista elején van, az olyan magas antioxidáns tartalmú szuperételek mellett, mint az áfonya, a goji bogyó és a gránátalma. Ez a táblázat azért készült el, hogy követhető legyen, hogy az antioxidánsok milyen hatékonyan szabadítják fel a szabad gyököket, amelyek a DNS sejtek és a szövetek rombolásáért lehetnek felelősek.

3. Természetes vérnyomáscsökkentő

Egy 2012-ben a The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban publikált tanulmány szerint a mértékkel fogyasztott étcsokoládé vagy nyers kakaópor csökkenti a vérnyomást és növeli az inzulin szintet a véráramban.

4. Csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

A magas vérnyomás, a koleszterin és inzulin szint mind a szív- és érrendszeri betegségek következményei. Ahogy már említettük, az étcsokoládénak pozitív hatása van mindhárom betegségre és egyben csökkenti az érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Egy tanulmány kimutatta, hogy azoknak az embereknek, akik több mint ötször ettek étsokoládét hetente, 57 %-kal kisebb esélyük volt, hogy szív- és érrendszeri betegségek alakuljanak ki a szervezetükben.

5. A csokoládé egy természetes fényvédő

Az étcsokiban található flavanolok védelmet nyújtanak az UV sugárzás káros hatása ellen, emellett javítják a vér áramlását a bőrbe és növelik a bőr hidratáltságát.

6. Segíti az agy egészséges működését

Végezetül, az étcsokoládé segíti az agyműködést. Fokozza a vér áramlását az agyban valamint kimutatták azt is, hogy idősebb, mentális problémákkal küszködő embereknél javítja a memóriát. A kakaó koffein-szerű anyagokat tartalmaz, amelyek köztudottan jó hatással vannak a rövidtávú agyműködésre.

Annak ellenére, hogy a nyers kakaó és az étcsokoládé bizonyítottan jó hatással van az egészségünkre, nem szabad megfeledkezni arról, hogy a töménytelen fogyasztása nem egészséges.

Ajánlott naponta kis adagban, egy-két kockát fogyasztani és legyünk biztosak benne, hogy jó minőségű, legalább 70 %-os kakaótartalmú csokoládét vásároljunk. Minél több a kakaó, annál jobb, hisz abban van az összes értékes tápanyag.

Forrás: Natural News

This post is also available in: angol

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük