Évek óta számos kommunikációs felületen egymásnak ellentmondó információknak vagyunk kitéve az egészséges táplálkozásról, ami egyre frusztrálóbb és zavarosabb. Ezek a témák közé tartozik a paleo diéta is. Ez a táplálkozás gyökerestől megváltoztathatja az életedet, hiszen a friss, teljes értékű élelmiszereket helyezi előnybe.

Ebben a cikkben összefoglaltuk a Paleo étrend hihetetlen, tudományosan bizonyított előnyeit:

Tartós fogyás

Sokak számára ez az előnyök szempontjából a lista tetején helyezkedik el. A súlycsökkenés az egyik nagy előnye, ám a tanulmányok bebizonyították, hogy a Paleo étrend lényegében folyamatos tartós fogyást eredményez.

Éhségérzet csökkenése

Az éhezés sokunk számára problémát jelent. A reggeli gabonapelyhek nem sokáig veszik el az éhséget, és így egy órával a reggeli után már újra ennénk. A folytonos éhségérzetért a tápanyagban szegény feldolgozott élelmiszereket tartják felelősnek. Sajnos az éhség soha nem ér véget, gyakran azonnali kielégüléshez és ennélfogva rossz étel választásához vezet.

A Paleo diéta elképesztő előnye a telített érzés, amely dióhéjban annyit jelent, hogy elégedett vagy az étkezéssel, és nincs különös és gyakori éhségérzeted. Aki a paleo étrendet választja, az általában ritkábban eszik, és jobban érzi a tényleges éhséget, és nem pedig azt, ami a szomjúságból vagy az érzelmekből ered.

Csökkenti a gyulladást

A Paleo diéta az egészséges zsírokban és tápanyagban gazdag ételeket részesíti előnyben, mint például a diófélék és zöldségek. A paleo filozófiája támogatja a fűvel táplált marhahúst, a vadon élő lazacot és a szabadon tartott tyúkok tojásait is, amelyeket fenntartható módon tenyésztenek és etikus gazdaságból származnak. Mindezek a tényezők magasabb tápanyagfelvételt, valamint az Omega-3 és -6 zsírsavak helyes arányát eredményezik.

Az Omega zsírsavak megfelelő aránya a test gyulladásának általános csökkentéséhez járul hozzá. Ha fiatal vagy, akkor számodra annyira nem ismertek a gyulladásos folyamatok, de sajnos az öregedéssel ezek egyre gyakoribbá válnak, és olyan betegségekhez vezetnek, mint például az ateroszklerózis vagy a gyomorfekély.

Jobb glükóztolerancia, csökkent inzulinszekréció és fokozott inzulinérzékenység

Minden évben nő a cukorbetegséggel diagnosztizált betegek száma a rossz étrend és a testmozgás hiánya miatt.

A jó hír az, hogy nemcsak az inzulinrezisztenciát akadályozhatja meg a paleo étrend követése, hanem drasztikusan javíthatja a meglévő glükóz-anyagcserét is. Tanulmányok kimutatták, hogy a paleo életmód megakadályozza az inzulinrezisztencia fokozódását, valamint a cukorbetegséget is megelőzi. Ha pedig már diagnosztizálták a cukorbetegséget, a Paleo étrend megállíthatja a betegség progresszióját.

Erős immunrendszer

A friss, egészséges és feldolgozatlan élelmiszerek vásárlása meglehetősen drága. Ami viszont igazán drága, az betegnek lenni. A gyógyszeres kezelések és táppénzen lenni sokkal költségesebb lesz idővel, mint most egészségesen táplálkozni.

Az egészséges ételek, a sok zöldség és gyümölcs egyik nagy előnye az immunrendszer erősítése. Ez azt jelenti, hogy a tested sokkal hatékonyabban képes leküzdeni a baktériumokat és vírusokat, mint mások, akik rosszul esznek.

Csökken a szívbetegség kockázata

A CDC szerint Amerikában minden negyedik haláleset szívbetegség következménye. Ez a vezető halál ok egyaránt a férfiak és a nők körében is. A magas LDL (rossz koleszterin) a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője, amelyet paleo étrenddel javíthatunk.

Különböző tanulmányok kimutatták, hogy a paleo étrend nagymértékben javítja a lipid profilokat. Ez azt jelenti, hogy a szívbetegség kockázata ezután csökken. A HDL (jó koleszterin) szintet növekvőként, a teljes koleszterinszintet pedig csökkenőként regisztrálták, ami azt jelenti, hogy a szívbetegségek kockázata jelentősen csökkent.

A felsorolt betegségek mellett számos más egészségügyi probléma és kóros megbetegedés elkerülhető, ha a teljesértékű tápanyagokban gazdag paleo értendet választjuk.

Forrás: paleogrubs.com

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük